Szerszámok és szerszámrendszerekfa- és műanyag megmunkáláshoz
Részletek

Sokat segített a kiállításon látottak megértésében Kala Tibor (Leitz Hungária Szerszám Kft.) kezdeményezésére az asztalos szövetség és a robinwood.hu koordinálásával megrendezett miniLIGNA konferencia. Az ott hallottak feldolgozását és megértését a világ legnagyobb szerszámfejlesztőjének ez évi újdonságaival, pontosabban a fejlesztések irányvonalának megértésével folytatjuk.

A Leitz nem ma kezdte a szerszámgyártást. A céget 1876-ban alapították Németországban. Mára 150 országban vannak jelen és 6 gyár biztosítja a folyamatos gyártást és persze a fejlesztési hátteret. Az elmúlt időszakban a fejlesztéseket az új előírások, az újabb gépek és időnként a faiparban felbukkanó új alapanyagok indukálták. Az impulzusok azonban alaposan megváltoztak az elmúlt időszakban. Egyfajta paradigmaváltáson esett át a szerszámfejlesztés.


A kulcsszó: hatékonyság.

De nem csupán az előtolás vagy fordulatszám növelésével, ennél sokkal intelligensebb megoldásról van szó.

Megjelent a faiparban a webes, illetve a felhő alapú kommunikáció. Ez azt jelenti, hogy gyakorlatilag korlátlan mennyiségű adatot tudunk tárolni, rendszerezni, majd az ezekből következtetéseket levonni, már ha van információnk és persze megfelelő szoftveres háttér.

A Leitz valós térben és időben kommunikálni képes tudástárrá változtatta a szerszámait

Olyan intelligens eszközöket hoztak létre, amelyek a jövőben nem csupán a munkadarab feldolgozásának minőségéért felelnek majd, hanem központi információs eszközzé válnak, a komplex gyártási folyamatok hatékonyabbá tételének érdekében.Ennek a kihívásnak csak akkor tudnak megfelelni, ha képessé válnak a munkafolyamatot, gépet, alapanyagot és önmagukat is azonosítani, folyamatos információt küldeni, mindezt a hatékonyabb gyártásért.Szabványosított adatbázisok, kritikus értékek és folyamatciklusok kerülnek majd a gyártók adatbázisaiba. A termelési folyamatban és a teljes értékláncon keresztüli összehangolódás révén a jövőben a szerszámok központi szerepet játszanak majd a gyártásszervezésben.Mit jelent ez a gyakorlatban?A szerszámok egy adattárolásra és bizonyos értetelemben kommunikációra képes egységet, konkrétan chipet kapnak. Ezek tárolnak bizonyos alapadatokat (szerszám geometriájának változása (élkör), megmunkálási paraméterek – pl. fordulatszám, forgásirány, üzemidő, stb.) és folyamatosan tájékoztatnak bennünket.


Mi következik ebből?Jobb üzembiztonság,jobb minőség,kevesebb karbantartási idő,egyszerűbb szerszámlogisztika,hatékonyabb készletgazdálkodás,folyamathatékonyság növelése,egyszerűbb szerszámprogramozás.A jövőben (mondjuk holnaptól) tehát meg kell barátkoznunk a gondolattal, hogy döntéseinket a szerszámoktól kapott információk felhasználásával kell meghoznunk.Mielőtt valaki azt gondolná, hogy amit olvas, az részlet egy Verne Gyula regényből, téved!Ezek az intelligens szerszámok már a Leitz kínálatában idehaza is elérhetőek.Profilcut Q DiamondA Leitz világújdonsága a ProfilcutQ Diamond jól szemlélteti a német gyártó innovatív megközelítését. Ezzel a termékkel új szabályokat állítottak fel a szerszámgyártásban.

 A szerszámtest speciális, ultra könnyű alumíniumból készült. Ebbe kerülnek a polikristályos gyémántból (PKD) készült kések. Ellentétben az eddig ismert gyémánt késekkel, ezekakár öt alkalommal is újraélezhetőek egy különleges élezési technikának köszönhetően.Így akár 20-szor hoszabb élettartam érhető el, amely jelentős költségmegtakarítást jelent a felhasználóknak az eldobható keményfém rendszerekkel szemben.Az alumínium szerszámtest egyedi formája és felületkezelése szintén a jobb hatékonyságot, valamint az alacsonyabb felmelegedést szolgálja. 120m/sec maximális vágási sebesség mellett is kiváló minőségű felületet érhetünk el.A kések cseréje rendkívül egyszerű, különösebb szerszámot nem igényel, a helyszínen elvégezhető.Tökéletes tűrésmentes beállítás és rövid beállítási idő jellemzi, szemben a hagyományos rendszerekkel, ahol az egész szerszámegységet szét kellett szedni. Minden esetben tökéletesen rekonstruálható élkör beállítás.A ProfilCut Diamond-nál az élkörfutás pontossága érdekében a lapkák mind tengely-, mind sugárirányban nagyobb precizitású rögzítést kívánnak meg. A hornyos és stiftes megoldás kiválóan vizsgázott a gyakorlatban is. Lapkacserétől és élezéstől függetlenül a szerszámélkörfutás pontossága mindig ugyanaz marad, mint előtte az új szerszám élkör átmérője volt.Tehát egy hiper könnyű testben egy ultra kemény, de élezhető gyémánt él, ez a Profilcut Q Diamond.